Składniki:
Ciasto:
- 18 dag płynnego miodu
- 5 dag cukru
- 5 dag margaryny
- 30 dag mąki
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 2-3 krople aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
- szablon wycięty z kartonu: 8-ramienna gwiazda o średnicy 23 cm
- 4 szt. świeczek tealight
Lukier królewski:
- 1 białko
- 25-30 dag cukru pudru
- cukrowe ozdoby, żelki, cukierki (opcjonalnie)
- barwniki spożywcze (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ciasto:
W rondelku wymieszać cukier z masłem i miodem, gotować aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do pierników, aromatem (opcjonalnie) i ostudzonym masłem z miodem i cukrem. Całość wymieszać za pomocą łyżki. Odstawić na godzinę.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie do grubości ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki lub wyciętego szablonu wyciąć gwiazdę, w miejscach gdzie mają być świeczki można delikatnie jedną z nich powciskać ciasto aby powstało delikatne zagłębienie (najlepiej zrobić to już na blasze). Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut w temp. 200 °C (grzanie dolne).
Lukier królewski:
Białka ubić na pół sztywno. Dodać przesiany cukier puder i ubijać do zgęstnienia. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Jeżeli chcemy wykonać bardzo cienkie wzory to należy użyć tylki cukierniczej w rozmiarze 1, jeśli ciut grubsze to tylkę nr 3 lub 5. Jeżeli nie macie żadnej z tych rzeczy wystarczy użyć zwykłego woreczka i odciąć mu rożek (warto worek zawiązać gumką recepturką, aby lukier nam nie wypływał górą). Ozdobić świecznik lukrem według własnego uznania.
Polecam
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz