Świecznik w kształcie gwiazdy wykonany z piernika to jeden z moich pomysłów na słodką dekorację Bożonarodzeniową. Doradzam kupno świeczek tealight w brązowym kolorze o zapachu pierników lub cynamonu, wygląda bardziej efektownie, jak widać na zdjęciach poniżej. Podobnie jak przy wozie z piernika warto wyciąć dodatkową tekturkę pod spód gwiazdy lub położyć ją na celofanie, albo folii aluminiowej, żeby nie poplamić obrusu.
Składniki:
Ciasto:
- 18 dag płynnego miodu
- 5 dag cukru
- 5 dag margaryny
- 30 dag mąki
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 2-3 krople aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
- szablon wycięty z kartonu: 8-ramienna gwiazda o średnicy 23 cm
- 4 szt. świeczek tealight
Lukier królewski:
- 1 białko
- 25-30 dag cukru pudru
- cukrowe ozdoby, żelki, cukierki (opcjonalnie)
- barwniki spożywcze (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ciasto:
W
rondelku wymieszać cukier z masłem i miodem, gotować aż cukier się
rozpuści. Ostudzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao,
przyprawą do pierników, aromatem (opcjonalnie) i ostudzonym masłem z
miodem i cukrem. Całość wymieszać za pomocą łyżki. Odstawić na godzinę.
Ciasto
rozwałkować na oprószonym mąką blacie do grubości ok. 0,5 cm. Za pomocą
foremki lub wyciętego szablonu wyciąć gwiazdę, w miejscach gdzie mają być świeczki można delikatnie jedną z nich powciskać ciasto aby powstało delikatne zagłębienie (najlepiej zrobić to już na blasze). Ułożyć
na blasze wysmarowanej olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut w temp. 200 °C (grzanie dolne).
Lukier królewski:
Białka
ubić na pół sztywno. Dodać przesiany cukier puder i ubijać do
zgęstnienia. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy.
Jeżeli chcemy wykonać bardzo cienkie wzory to należy użyć tylki
cukierniczej w rozmiarze 1, jeśli ciut grubsze to tylkę
nr 3 lub 5. Jeżeli nie macie żadnej z tych rzeczy wystarczy użyć
zwykłego woreczka i odciąć mu rożek (warto worek zawiązać gumką
recepturką, aby lukier nam nie wypływał górą). Ozdobić świecznik lukrem według własnego uznania.
Polecam
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz