Składniki:
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 250 g mąki
- 1 szczypta amoniaku
Wykonanie:
Cukier, jajka i przyprawy ubić na pianę. Mąkę wymieszać z amoniakiem, dodać ubite jajka i zagnieść ciasto. Odstawić ciasto na ok. 4 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm, następnie wykroić ciasteczka o wielkości monety (ja użyłam do tego kieliszek) i ułożyć je na blasze natłuszczonej olejem. Piec w temp. 150°C przez ok. 20-25 min. (grzanie dolne, środkowa półka). Resztę ciasta odstawić w międzyczasie w chłodne miejsce.
Ciasteczka pepernoten bez przyozdobienia. |
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz