Łączna liczba wyświetleń

środa, 23 grudnia 2015

Ciasteczka pepernoten

Przepis na te ciasteczka znalazłam na stronie Kauflandu. Wygospodarowałam chwile czasu piekąc inne smakołyki na Święta i udało mi się upiec te ciastka. Przyznam, że są w smaku bardzo podobne do piernczków, na które podałam Wam przepis, tylko są od razu miękkie. Gotowe można przyozdobić czekoladą lub lukrem, albo zostawić bez ozdobienia. Z poniższego przepisu wyszło mi ok. 64 sztuk ciastek. Polecam na Boże Narodzenie lub Sylwestra.



Składniki:

- 250 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 250 g mąki
- 1 szczypta amoniaku

Wykonanie:

Cukier, jajka i przyprawy ubić na pianę. Mąkę wymieszać z amoniakiem, dodać ubite jajka i zagnieść ciasto. Odstawić ciasto na ok. 4 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm, następnie wykroić ciasteczka o wielkości monety (ja użyłam do tego kieliszek) i ułożyć je na blasze natłuszczonej olejem. Piec w temp. 150°C przez ok. 20-25 min. (grzanie dolne, środkowa półka). Resztę ciasta odstawić w międzyczasie w chłodne miejsce.

Ciasteczka pepernoten bez przyozdobienia.


Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print