Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Sernik z żurawiną

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Choć wole zdecydowanie serniki pieczone niż na zimno. Jeżeli podobnie jak ja czujecie niedosyt po świętach na ten smakołyk, proponuję upiec go na Sylwestra. Ja do mojego dodałam żurawinę, ponieważ nie przepadam za rodzynkami w cieście.
Polecam i życzę smacznego.



Składniki:

Ciasto:

- 1,5 szkl. mąki
- 100 g margaryny lub masła w temp. pokojowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyzki cukru pudru
- 2 żółtka

Masa serowa:

- 1 kg twarogu sernikowego lub sera śmietankowego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. suszonej żurawiny
- 5 jajek (plus 2 białka, które zostają z ciasta)
- 100 g rozpuszczonego masła

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez ok. 1h, po czym wyjąć i rozwałkować (ja najczęściej rozkruszam ciasto do formy i ugniatam tak aby wypełniło ją równomiernie). Formę w której będziemy piec sernik wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożone ciasto na blasze nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w temp. 180° C (środkowa półka, grzanie dolne).

 Masa serowa:
W misce ubić żółtka z połową cukru i stopniowo dodawać ser, rozpuszczone masło, budyń w proszku. Oddzielnie ubić białka jaj z pozostałym cukrem i wymieszać z masą serową delikatnie za pomocą łyżki. Na końcu dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na podpieczony spód ciasta. Piec 50-60 minut w 180° C (środkowa półka, grzanie dolne), aż sernik lekko się zarumieni.


Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print