Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 16 listopada 2015

Kruche ciasteczka drożdżowe

Przepis ten znalazłam podczas szukania receptury na placek drożdżowy, tak mi się spodobał, że musiałam spróbować.  Pochodzi z następującej strony. Przyznam, że ciastka te są dla osób które nie lubią bardzo słodkich rzeczy, gdyż ciasto nie jest słodkie. Dlatego jeśli chcemy słodsze to warto je np. polukrować. Ja następnym razem zrobiłabym je z kremem czekoladowym, myślę że byłyby wtedy idealne. Należy pamiętać żeby je dobrze skleić, bo niestety podczas pieczenia nieliczne się trochę rozklejają. Z poniższego przepisu wyszło mi 31 ciastek.



Składniki:

- 4 szkl. przesianej mąki pszennej
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 1/2 szkl. zimnego mleka
- 4 dkg świeżych drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół małego słoiczka konfitury, powideł lub kremu czekoladowego

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, pokruszone drożdże, cukier waniliowy i sól. Składniki wymieszać nożem, a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Wycinać szklanką krążki, na środek placuszka nałożyć łyżeczką konfitury, przykryć drugim krążkiem. Brzegi ciastek dokładnie zlepić, można dociskać je widelcem (najlepiej dwukrotnie, bo ciastka lubią się rozklejać). Ułożyć na dużej blaszce wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (można je posmarować rozkłóconym jajkiem). Piec ok. 20 min w temp 180°C. Ciastka powinny być lekko zrumienione.

 

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print