Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 17 listopada 2015

Pierniczki

Zbliża się czas Świąt. Jeśli chcemy raczyć się domowymi pierniczkami, warto je upiec zawczasu, gdyż niektóre potrzebują leżeć ok. miesiąca żeby zmięknąć. Do takich należy właśnie i ten przepis. Choć przyznam, że rok temu zrobiłam je bardzo późno bo ok. 2 tygodnie przed Świętami. Zmiękły tylko dlatego, że regularnie wkładałam świeże kawałki przekrojonego jabłka. Jest to metoda dzięki której pierniczki szybciej zmiękną, ale trzeba skrupulatnie sprawdzać owoc i wymieniać na świeży, żeby nie spleśniał. Dlatego lepiej upiec je wcześniej i mieć jedną rzecz z głowy mniej do zrobienia przed Świętami.
Pierniczki te są dość nietypowe bo nie zawierają miodu, ja bardzo je lubię i mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu. Przepis pochodzi z książki " Świąteczne wypieki" Regine Stroner.



Składniki:

- 250 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- sody oczyszczonej tyle ile zmieści się na czubku noża
- 250 g mąki

Wykonanie:

Do miski wbić jajka, dodać cukier, cynamon i goździki. Miksować ok. 10 minut. Dosypać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną u zagnieść ciasto. Potem przykryć je, wstawić do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Stolnicę wysypać cienko mąką. Rozwałkować na niej ciasto do grubości ok. 1 cm. Powykrawać ciasteczka wielkości średniego guzika ( ja używam do tego kieliszka,więc moje pierniczki są wielkości dużego guzika) i ułożyć gęsto na szklanej lub porcelanowej płycie ( ja układam na talerzu). Pozostawić na noc aby się wysuszyły. Następnego dnia piekarnik nagrzać do temp. 150°C (grzanie dolne). Pierniczki poukładać wilgotną stroną do góry na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wsunąć do piekarnika i piec ok. 25 minut.
Po wystygnięciu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z podanych składników wychodzi ok. 80-100 szt.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print