Składniki:
- makaron cannelloni
- ser np. Gouda na wierzch
Farsz:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1/2 dużej cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sos pomidorowy:
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 dużej cebuli pokrojonej w kostkę
- sól
- ok. 1 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
- ok. 1/2 łyżeczki cukru
- oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
- 70 g masła
- 70g mąki
- 750 ml mleka
- sól
- biały pieprz
- ok. 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Farsz:
Mięso mielone wymieszać dobrze z jajkiem i podusić dokładnie widelcem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek przesmażyć na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula jest zeszklona, dodać mięso mielone, popieprzyć. Smażyć całość ok. 10 min, co jakiś czas dokładnie mieszając. Gotowy posolić i pozostawić do przestygnięcia.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek przesmażyć na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula jest zeszklona, dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i pietruszkę. Chwilę zagotować, na końcu dodać cukier i spróbować. Część sosu ok. 8-9 łyżek dolać do mięsa mielonego i wymieszać, pozostały wylać do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać nasze cannelloni.
Makaronowe rurki nadziewać farszem za pomocą łyżeczki (nakładać łyżeczką i ugniatać jej końcem) i układać w naczyniu.Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu, dodać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodać mleko, najpierw ok szklanki i dobrze wymieszać żeby mąka i masło się rozpuściły. Dodać resztę mleka. Pogotować, cały czas mieszając do zgęstnienia sosu, dodać przyprawy. Jeśli sos nie będzie chciał zgęstnieć to dodawać po troszku mąki i mieszać.
Tak przygotowany sos wylać na nasze cannelloni (pamiętajcie, żeby wszystkie rurki były dobrze przykryte sosem!) i zapiekać je w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 190°C (termoobieg), pod koniec nałożyć ser i piec jeszcze ok. 5 min.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz