Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 26 listopada 2015

Cannelloni z mięsem mielonym

Lubię od czasu do czasu cannelloni, choć jego przygotowanie jest dość pracochłonne. Mi tak naprawdę najbardziej przeszkadza mycie wszystkich naczyń, które zostają po przygotowaniu tego dania. Samo nadzianie rurek zajmuję mi ok 30 min, ale wiadomo trzeba jeszcze przygotować farsz i sosy, więc trochę czasu zejdzie. Ale raz na jakiś czas warto jeśli się lubi cannelloni. Gdy pierwszy raz je robiłam, skorzystałam z przepisu na opakowaniu, gdzie należało przygotować sos pomidorowy. Niestety ilość sosu w tamtym przepisie była zbyt mała, aby całkowicie przykryć makaron. Te rurki, które nie zostały w pełni przykryte były z wierzchu twarde (surowe). Dlatego pamiętajcie aby od góry dobrze przykryć makaron sosem.


Składniki: 

- makaron cannelloni
- ser np. Gouda na wierzch

Farsz:

- 1 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1/2 dużej cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek 

Sos pomidorowy:

- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 dużej cebuli pokrojonej w kostkę
- sól
- ok. 1 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
- ok. 1/2 łyżeczki cukru
- oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:

- 70 g masła
- 70g mąki
- 750 ml mleka
- sól
- biały pieprz
- ok. 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Farsz:

Mięso mielone wymieszać dobrze z jajkiem i podusić dokładnie widelcem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek przesmażyć na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula jest zeszklona, dodać mięso mielone, popieprzyć. Smażyć całość ok. 10 min, co jakiś czas dokładnie mieszając. Gotowy posolić i pozostawić do przestygnięcia.

Sos pomidorowy:

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek przesmażyć na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula jest zeszklona, dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i pietruszkę. Chwilę zagotować, na końcu dodać cukier i spróbować. Część sosu ok. 8-9 łyżek dolać do mięsa mielonego i wymieszać, pozostały wylać do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać nasze cannelloni.
Makaronowe rurki nadziewać farszem za pomocą łyżeczki (nakładać łyżeczką i ugniatać jej końcem) i układać w naczyniu.

Sos beszamelowy:

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu, dodać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodać mleko, najpierw ok szklanki i dobrze wymieszać żeby mąka i masło się rozpuściły. Dodać resztę mleka. Pogotować, cały czas mieszając do zgęstnienia sosu, dodać przyprawy. Jeśli sos nie będzie chciał zgęstnieć to dodawać po troszku mąki i mieszać.
Tak przygotowany sos wylać na nasze cannelloni (pamiętajcie, żeby wszystkie rurki były dobrze przykryte sosem!) i zapiekać je w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 190°C (termoobieg), pod koniec nałożyć ser i piec jeszcze ok. 5 min.




Smacznego :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print