Składniki:
Ciasto czekoladowe ciemne:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100 g margaryny
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe jasne:
- 150 g białej czekolady
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100 g margaryny
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa (do środka tortu):
- 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
- 500 ml mleka
- 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
Masa budyniowa (do obłożenia tortu):
- 1 budyń czekoladowy
- ok. 375 ml mleka
- 100-150 g masła
- trochę białej czekolady (ok. 4-6 kostek)
- trochę gorzkiej czekolady (ok. 4-6 kostek)
Wykonanie:
Przygotować oczy i nos misia. W tym celu rozpuścić ok. 4-6 kostek białej czekolady na łaźni wodnej oraz 4-6 kostek czekolady gorzkiej. Następnie uformować za pomocą łyżeczki na foli aluminiowej (ułożonej na desce) oczy i nos (biała czekolada jest ciut większa od łyżeczki). Wstawić do lodówki.
Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Połamać gorzką czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, do powstania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto piec w tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w temp. 180°C około 25min.
W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.
W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5cm.
Obcięty brzeg pokruszyć do miski i odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym z nich obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica ok. 8cm).
Trzy kółka ułożyć jedno na drugim i ściąć z jednej strony (będą to uszy naszego misia).
Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Ubić śmietanę mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego.Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć krążkiem jasnego ciasta. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Budyń sporządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko z mniejszej ilości mleka. Pamiętajcie budyń musi być gęsty! Przed przygotowaniem przepłuczcie garnek wodą, budyń cały czas mieszajcie, by się nie przypalił! Po zrobieniu, budyń odstawić, by całkowicie wystygł.
Masło o temperaturze pokojowej zmiksować na biały puszysty krem. Dodać stopniowo budyń, cały czas miksując. Jeśli w masie pojawią się grudki, to dodać łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Jednorazowo nie dodawać więcej niż 3 łyżki mleka!
Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej.
Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w koło masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.
Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie.
Nos posmarować masą budyniową. Posypać pokruszonym, jasnym ciastem nos i środkową część uszu .
Pozostałą część posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.
Ułożyć oczy i nos zrobione wcześniej z czekolady. (Można posmarować je od spodu delikatnie masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie).
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz