Uwielbiam zapiekanki, a odkąd polubiłam dania z dynią, musiałam spróbować również zapiekanki z nią. Do tej pory zrobiłam dwie zapiekanki z dynią. Dziś przepis na pierwszą z nich.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- przyprawa Gyros
- olej
- puszka groszku konserwowego
- papryka konserwowa (3-4 kawałki)
- 3 ogórki konserwowe
- ok. 500g dyni pokrojonej w kostkę
- tymianek
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie 1 łyżeczka kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem)
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie plasterki żółtego sera na wierzch lub starty parmezan
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą Gyros, i smażymy na patelni z odrobiną oleju. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć ciasto francuskie, na nim rozłożyć papier do pieczenia i wysypać suszony groch lub fasolę do
obciążenia, by ciasto nie wybrzuszyło się. Piec przez 15 min. w
temperaturze 200°C. Następnie jeszcze 5 min. bez obciążenia. Dynię
pokrojoną w kostkę, troszkę posolić, posypać tymiankiem i podsmażyć na oliwie 3-5 minut. Na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć kurczaka, groszek, pokrojoną paprykę konserwową, pokrojonego ogórka, na to dynię z tymiankiem.
Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem, papryką ostrą, pieprzem, czosnkiem suszonym, solą, kminem rzymskim (opcjonalnie). Wylać na pozostałe składniki.
Zapiekać przez 30 min. w temperaturze 180°C. Jeśli chcemy dodać na wierzch ser, należy
położyć plasterki sera i zapiekać ok. 3-5 minut, jeśli mamy parmezan, zapiekać ok. 10 minut.
Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz