Witajcie dziś przepis na moją drugą zapiekankę z dynią, równie pyszną co poprzednia.
Składniki:
- 400g makaronu świderki
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa Gyros lub przyprawa do kurczaka
- 150 g łuskanego boczku
- olej
- 3 ogórki konserwowe
- ok. 500g dyni pokrojonej w kostkę
- tymianek
- pieprz
- ketchup pikantny
- opcjonalnie plasterki żółtego sera na wierzch lub starty parmezan
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kurczaka
pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą Gyros lub przyprawą do kurczaka i smażyć na patelni z
odrobiną oleju. (Ja użyłam kurczaka ugotowanego w szybkowarze: piersi z kurczaka przyprawiamy, umieszczamy w szybkowarze, zalewamy wodą ok 2/3 wysokości kurczaka i gotujemy 10 min od momentu gwizdania. Po ostygnięciu podzielić na kawałki.). Boczek pokroić w kostkę, posypać pieprzem i chwile podsmażyć. Dynię
pokrojoną w kostkę, troszkę posolić, posypać tymiankiem i dodać do boczku, całość smażyć ok. 3-5 minut. Do naczynia
żaroodpornego nałożyć makaron, polać ketchupem. Wyłożyć na to pokrojone ogórki, kurczaka i dynie z boczkiem. Piec 20 min w temp. 180°C. Jeśli chcemy dodać na wierzch ser, należy
położyć plasterki sera i zapiekać ok. 3-5 minut, jeśli mamy parmezan, zapiekać ok. 10 minut.
Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz