Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 15 października 2015

Zapiekanka warzywna z kurczakiem


Tradycyjnie obiad wymyśliłam z tego, co miałam w lodówce. Efekt zaskoczył mnie samą. Zapiekanka jest tania i szybka. Warto ją wypróbować. Polecam.

Składniki:
- filet z kurczaka
- opakowanie warzyw na patelnię ( 750 g)
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sos sojowy
- sól, pieprz i bazylia
- łyżeczka mąki wrocławskiej

Przygotowanie:


Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy sosem sojowym, bazylią oraz pieprzem. Smażymy na oleju do zrumienienia. Tymczasem rozgrzewamy piekarnik do 200 C.  Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości warzyw. Przyrządzamy sos. Jajka mieszamy z mlekiem oraz z mąką (zamiast mleka i mąki można dodać śmietanę). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.  Przyprawiamy solą pieprzem oraz bazylią. Kiedy warzywa będą już al dente do naczynia żaroodpornego dodajemy kurczaka oraz zalewamy sosem. Całość pieczemy jeszcze przez pół godziny. Aby warzywa były chrupiące, warto pod koniec pieczenia włączyć funkcję termoobiegu.
Polecam
Auri :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print