Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 13 października 2015

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy był jednym z pierwszych przepisów z dynią jakie przetestowałam. Choć smak dyni nie jest wyczuwalny, sernik jest wilgotny i cynamonowy, czyli to co lubię najbardziej.
Mam nadzieję, że Wam również zasmakuję. Polecam :)
Przepis pochodzi z następującej strony.



Składniki:

Ciasto:

- 65 g mąki pszennej
- 35 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli

Masa serowa:

Pamiętajmy aby składniki na masę serową wyciągnąć wcześniej aby miały temperaturę pokojową.
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 250 g puree z dyni
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczannej

Wierzch z prażonego słonecznika:

- 1/2 szkl ziaren słonecznika
- 1 białko
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Ciasto:

W misce umieścić miękkie masło, przesianą mąkę, sól, cukier puder i cynamon, wszystko razem posiekać. Dodać żółtko i wyrobić gładkie ciasto, następnie schłodzić je przez godzinę w lodówce.
Tortownicę o średnicy 20-22 cm można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Po nakłuwać widelcem, piec 20 minut w 180°C (ja użyłam funkcji grzanie dolne) . Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.

Puree z dyni:

Puree z dyni można przygotować na dwa sposoby albo nawet trzy:
- z dyni pieczonej
- gotowanej
- gotowanej na parze
Ja zazwyczaj gotuję na parze ok. 20-30 min, sprawdzam widelcem kiedy dynia jest już miękka. Następnie studzę ją i miksuję blenderem, albo po prostu rozdrabniam widelcem. Jeśli pure ma za dużo wody można je lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (nie za mocno, puree nie może być suche).
Można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub maksymalnie 5 dni, a najlepiej przygotować większą ilość, podzielić na porcję jakie będziemy potrzebować w przyszłości i zamrozić, oczywiście nie zapominając o opisie na woreczku lub pojemniku.

Masa serowa:

Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę, zmiksować. Do masy dodać jajka, zmiksować do połączenia się składników. Dodać puree z dyni, cukier waniliowy i cynamon, ponownie zmiksować. Masę serową przełożyć na kruchy spód, wyrównać, piec w 160°C przez 60 minut (ja użyłam funkcji grzanie dolne), pod koniec pieczenia przygotować słonecznik.

 Wierzch z prażonego słonecznika:

Białko lekko ubić z szczyptą soli, cukrem i cynamonem, na końcu dodać słonecznik . Rozsmarować na serniku świeżo wyciągniętym z piekarnika i wstawić z powrotem do pieca na ok. 15 minut w temp 170°C, termoobieg. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Gotowy przechowujemy w lodówce.



Smacznego :) 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print