Całe szczęście nie codziennie się spieszymy. Weekendy, święta i urlopy to czas kiedy mamy chwilę dla rodziny. Wtedy pragniemy podać im coś niecodziennego. Ja właśnie w taki dzień postanowiłam zrobić roladki z kurczaka nadziane fetą i szpinakiem. Pyszne połączenie choć może nie odkrywcze naprawdę warto wypróbować.
Składniki:
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1/2 opakowania sera feta półtłusty
- 3 filety z piersi kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bazylia
- oliwa
- 2 jajka
- bułka tarta
Przygotowanie:
W rondelku na rozgrzany olej kładę pokrojoną w drobna kostkę cebule, po zrumienieniu dodaję zamrożony szpinak. Czekam aż szpinak się rozmrozi. Gotuję chwilę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Nie wolno przesadzić z solą, ponieważ feta jest słona. Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Tymczasem rozcinamy filety wzdłuż i rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej w tym celu położyć folię na mięso by nie przyklejało się do tłuczka. Gotowe mięso przyprawiamy. Na rozbity filet kładziemy trochę farszu, czym więcej tym lepiej, ale nie należy przesadzić bo może wypadać po zwinięciu. Na farsz kładziemy trochę fety i całość ciasno rolujemy. Czas na panierkę. Roladkę obtaczamy w jajku oraz w bułce tartej. Ja czynność tą powtórzyłam dwukrotnie, by panierka była szczelna i farsz nie miał się jak wydostać. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki z każdej strony na złoty kolor. Na początku warto ułożyć mięsko łączeniem do dołu by roladka się nie rozpadła. Po wstępnym obsmażeniu roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok 30 minut.
Smacznego
Auri :)
Łączna liczba wyświetleń
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz