Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 4 października 2015

Udka w sosie sojowym

Szybki i pyszny sposób na kurczaka. Smakuje wyśmienicie. Idealny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- sos sojowy ( ok 10 ml)
- pieprz
- bazylia
- curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula

Przygotowanie:
Udka z kurczaka myje i osuszam. Układam w misce, dodaje przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość mieszamy i odkładamy do lodówki na ok 8 godzin. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 90 minut. W czasie pieczenia warto obracać mięso by równo się przyrumieniło. Z powstałego w naczyniu wywaru polecam zrobić sos. Wystarczy do połowy szklanki mleka dodać łyżkę mąki i całość wymieszać. Połączyć z wywarem i zagotować.
Sos i mięsko pychota. Polecam.
Auri :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print