Dziś na obiad wytrawna tarta. Wypełniona tym co lubię
najbardziej czyli szpinakiem, fetą oraz tuńczykiem. Muszę uczciwie przyznać, że
nie jest to danie dietetyczne. Ciasto francuskie jest tłuste, dodatkowo w
składnikach jest również śmietana. Tarta jest bardzo sycąca. Z podanych
składników z powodzeniem przygotujemy obiad lub gorącą kolację dla 3 osób.
Inspirację do wykonania tego dania zaczerpnęłam ze strony: http://pomidoribazylia.pl/bez-kategorii/tarta-ze-szpinakiem-i-tunczykiem-na-ciescie-francuskim/
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- półtłusty ser feta
- 300 ml śmietanki 12%
- puszka tuńczyka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rozgrzewamy garnek. Na dno wlewamy odrobinę oleju. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy. Po pewnym czasie do garnka wrzucamy zamrożony szpinak. Kiedy całość zacznie się gotować i odparuje nadmiar wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Ciasto
francuskie rozkładam na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty. Moja
forma jest nieco większa od tradycyjnej o średnicy 30 cm. Po upieczeniu ciasto
się skurczy, więc należy dokładnie wyłożyć boki formy i pozostawić nadmiar na
boku. Dno nakłuwamy widelcem w równych odstępach. Wkładamy do nagrzanego do 200
C piekarnika na ok 7 minut.
W tym czasie
kroimy w kostkę ser. Szpinak mieszamy z jajkami oraz śmietaną. Ciasto wyjmujemy
z piekarnika kładziemy tuńczyka, ser oraz masę szpinakową. Całość pieczemy
jeszcze ok. 30 min. Po upieczeniu warto trochę odczekać, żeby tarta się ścięła.
Smacznego J
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz