Łączna liczba wyświetleń

środa, 7 października 2015

Szpinakowa tarta na cieście francuskim

Dziś na obiad wytrawna tarta. Wypełniona tym co lubię najbardziej czyli szpinakiem, fetą oraz tuńczykiem. Muszę uczciwie przyznać, że nie jest to danie dietetyczne. Ciasto francuskie jest tłuste, dodatkowo w składnikach jest również śmietana. Tarta jest bardzo sycąca. Z podanych składników z powodzeniem przygotujemy obiad lub gorącą kolację dla 3 osób. Inspirację do wykonania tego dania zaczerpnęłam ze strony: http://pomidoribazylia.pl/bez-kategorii/tarta-ze-szpinakiem-i-tunczykiem-na-ciescie-francuskim/


Składniki:

- opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- półtłusty ser feta
- 300 ml śmietanki 12%
- puszka tuńczyka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- sól, pieprz

Wykonanie:

Rozgrzewamy garnek. Na dno wlewamy odrobinę oleju. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy. Po pewnym czasie do garnka wrzucamy zamrożony szpinak. Kiedy całość zacznie się gotować i odparuje nadmiar wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą oraz pieprzem.




Ciasto francuskie rozkładam na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty. Moja forma jest nieco większa od tradycyjnej o średnicy 30 cm. Po upieczeniu ciasto się skurczy, więc należy dokładnie wyłożyć boki formy i pozostawić nadmiar na boku. Dno nakłuwamy widelcem w równych odstępach. Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok 7 minut.  




W tym czasie kroimy w kostkę ser. Szpinak mieszamy z jajkami oraz śmietaną. Ciasto wyjmujemy z piekarnika kładziemy tuńczyka, ser oraz masę szpinakową. Całość pieczemy jeszcze ok. 30 min. Po upieczeniu warto trochę odczekać, żeby tarta się ścięła.  Smacznego J


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print