Upiekłam to ciasto z okazji imienin mojej Mamy. Postanowiłam zrobić placek, który będzie miał wszystko co Mama lubi czyli słodki karmel oraz bitą śmietanę. Ciasto wyszło idealnie. Inspirację wzięłam ze strony: http://delicjeagnes.blox.pl/2012/11/Ciasto-toffi.html. W domu nie posiadałam miodu, więc miałam konieczność zmodyfikować przepis na ciasto do własnych potrzeb.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 3 jajka
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka sody
Krem:
- 600 ml śmietany 32 %
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- puszka masy krówkowej
Wszystkie składniki łączymy. Ciasto zagniatamy aż będzie elastyczne. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blachy najlepiej kładąc ciasto między folię by nie przyklejało się do blatu oraz wałka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 C. Ciasto pieczemy na dwóch identycznej wielkości blachach lub jedno po drugim przez ok 18 min. Po ostygnięciu warto placki zwilżyć wodą z cytryną. Ciasto będzie się lepiej kroiło.
Czas na wykonanie kremu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie chłodzimy. Ja włożyłam pod koniec do lodówki by miała niższą temperaturę. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy cukier. Odrobinę śmietany mieszamy z żelatyną. Całość wlewamy do ubitej śmietany i mieszamy na małych obrotach do połączenia składników. Wierzchni placek smarujemy masa korówkową i gotowe. Ciasto jest obłędne słodka masa krówkowa połączona z wytrawnym ciastem oraz delikatną śmietaną.
Smacznego
Auri :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz