Nieubłaganie lato ma się ku końcowi. Sierpień oraz wrzesień to cudowne miesiące, obfitujące w dary natury. Właśnie teraz dojrzewa wiele owoców oraz warzyw. Chcąc wykorzystać niepowtarzalną okazję postanowiłam upiec tartę ze śliwkami. Pomysł znalazłam na stronie: http://www.pieczarkamysia.pl/tarta-ze-sliwkami-i-beza/. W szczególności polecam ciasto. Jest kruche i delikatne. Idealna baza do wielu przysmaków. Polecam.
Składniki na ciasto:
- 3 żółtka
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 kg śliwek przeciętych na cztery części
Beza:
- 3 białka
- 130 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zagniatamy. Kiedy ciasto będzie miało już jednorodną konsystencję należy włożyć je do lodówki. Po upływie godziny ciasto wyjmujemy. Na blacie rozkładamy folię spożywczą. Kładziemy na nią ciasto i na wierzch znowu folię. Dzięki takiej izolacji możemy swobodnie rozwałkować ciasto bez konieczności podsypywania mąką. Rozwałkowujemy na placek trochę większy od naszej foremki. Zdejmujemy wierzchnią folię. Przenosimy ciasto na wysmarowaną masłem oraz posypaną mąką formę, po czym zdejmujemy folię spożywczą. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 25 min. W tym czasie ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na równomiernie na całą powierzchnię bezę. Pieczmy kolejne 20 min. Beza nabierze rumieńców i będzie krucha. Smacznego:)
Auri
Łączna liczba wyświetleń
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz