Łączna liczba wyświetleń

piątek, 18 września 2015

Włoskie naleśniki

Chciałam dziś zrobić szybki obiad. Pomyślałam o naleśnikach. Są szybkie i smaczne. Problemem pozostał farsz. Tradycyjnie postanowiłam zrobić nadzienie z tego co mam zawsze w domu. Nazwałam moje naleśniki włoskimi, dlatego iż w skład nadzienia wchodzą sztandarowe składniki włoskiej kuchni, takie jak pomidory oraz bazylia. Polecam spróbować.




Składniki:

Ciasto:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
-1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Naleśniki piekę na rozgrzanej patelni.

Farsz:
- filet z piersi z kurczaka
- puszka pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej do pieczenia

Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Do podrumienionego kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Po krótkim czasie dodajemy paprykę. Wszystko razem gotujemy, jednocześnie redukując ilość płynu. Na koniec dodajemy puszkę pomidorów, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawiamy, pozostawiamy na ogniu przez 5 minut. Farsz powinien być gęsty, by nie rozmoczyć ciasta.

Naleśniki nadziewamy farszem bezpośrednio przed podaniem. Smacznego!!
Auri ;)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print