Łączna liczba wyświetleń

piątek, 11 września 2015

Naleśniki ala po meksykańsku

Inspiracją do zrobienia takiego naleśnika była dla mnie restauracja Pani i Pan Cake. Na ich ofertę natknęłam się w internecie i od razu stwierdziłam żeby zrobić sobie taki naleśnik we własnym wydaniu. Oczywiście można go urozmaicić, ja zrobiłam z tego co akurat miałam pod ręką. Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z Kotlet TV.



Składniki:

Naleśniki ( ok. 7 sztuk):

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki wody (można ciut mniej)
- jajko
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli

Nadzienie:

- 1 kg mięsa mielonego
- sól
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- puszka czerwonej fasoli
- 2 kawałki papryki konserwowej
- 4 łyżeczki pikantnej pasty paprykowo-bakłażanowej
- żółty ser np. typu Gouda (kilka plasterków)

Wykonanie:

Naleśniki:

 Do miski wrzucić wszystkie składniki.  Wymieszać dokładnie trzepaczką, by nie było grudek.Na suchą patelnię (ja używam teflonowej, ewentualnie, jeśli nie ufacie swojej patelni, to przed pierwszym naleśnikiem delikatnie ją posmarujcie olejem) wylać porcję ciasta – 1 łyżkę wazową i delikatnie przechylając patelnię rozprowadzać ciasto na boki, aby powstał ładny naleśnik.Gdy boki naleśnika delikatnie zaczynają sę unosić (tworzy się taka jakby falbanka z boku) przełożyć naleśnik na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Na talerzu kłaść jeden na drugim usmażone naleśniki.

Nadzienie:

 Mięso mielone posolić, dodać ostrej papryki i usmażyć. Na końcu dodać fasolkę, pokrojoną paprykę i 4 łyżeczki pasty paprykowo-bakłażanowej, wymieszać i jeszcze podusić  ok. 1-2 minut.
Tak przygotowane nadzienie nałożyć na połowę naleśnika, złożyć, część nadzienia wyłożyć jeszcze na wierzch, na to kawałki żółtego sera. Włożyć na ok 1 minutę do mikrofali i gotowe.




Smacznego
Gosia :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print