Dziś pomysł na szybką pastę humus. Troszkę zmodyfikowana prze zemnie. Jest idealna jako pasta do chleba, ale można ją jeść również jako samodzielne danie.
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, mielona papryka słodka
- sok z cytryny (około łyżki)
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wrzucamy odsączoną ciecierzycę z puszki. Zalewę jednak zostawiamy. Będziemy ją dolewać w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji pasty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko razem rozdrabniamy na pastę za pomocą blendera. Dolewamy część zalewy by uzyskać pożądana konsystencję, ewentualnie doprawiamy do smaku. Pasta gotowa na kanapki. Smacznego!
Auri
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz