Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 15 września 2015

Pasta Humus

Dziś pomysł na szybką pastę humus. Troszkę zmodyfikowana prze zemnie. Jest idealna jako pasta do chleba, ale można ją jeść również jako samodzielne danie.

Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, mielona papryka słodka
- sok z cytryny (około łyżki)

Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wrzucamy odsączoną ciecierzycę z puszki.  Zalewę jednak zostawiamy. Będziemy ją dolewać w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji pasty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko razem rozdrabniamy na pastę za pomocą blendera. Dolewamy część zalewy by uzyskać pożądana konsystencję, ewentualnie doprawiamy do smaku. Pasta gotowa na kanapki. Smacznego!
Auri

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print