Udka z kurczaka są takie banalne. Szukałam, więc przepisu, żeby mięso to wzbogacić ciekawymi dodatkami. Najlepiej tak uniwersalnymi, by wszystkim smakowały. Na stronie: http://www.mytaste.pl/click/index/75760934/kulinarnyja.blogspot.com znalazłam przepis, który trochę zmodyfikowałam i powstała bardzo ciekawa kompozycja. Idealna na szybki niedzielny obiad, lub na wizytę przyjaciół.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 1 puszka pomidorów pokrojonych
- 2 marchewki
- 1 cebula
-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 mała cukinia
- papryka czerwona słodka
- oregano
- bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wieczorem poprzedniego dnia przyrządzam marynatę. Do oleju dodaję przyprawy oraz przeciśnięty przez prasę czosnek i wszystko razem mieszam. Opłukane udka nacieram marynatą. Pokrojoną cebulkę kładę między nóżki. Całość owijam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na noc. Przed pieczeniem wlewam odrobine oliwy do naczynia żaroodpornego. Kroję marchewkę, cukinię . Na warzywa kładę udka z kurczaka. Całość polewamy pomidorami z puszki. Pieczemy w piekarniku. Godzinę w 190⁰ a następnie 30 minut w tej samej temperaturze z włączonym termoobiegiem, by skórka była chrupiąca
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz