Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 3 kwietnia 2016

Babka jogurtowa

Mimo, że jest już po Świętach, czułam nie dosyt i musiałam upiec jeszcze jedną babkę. Padło na babkę jogurtową, która jest wilgotna i smaczna - czyli taka jak lubię :) Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, jedyne co to składniki trzeba wyciągnąć wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową. Przepis pochodzi z następującej strony


Składniki:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !!!

- 2,25 szkl mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,25 szkl cukru
- 225 g masła lub margaryny w temp. pokojowej
- 225 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- szczypta soli

Wykonanie:

Masło miksujemy razem z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy jajka i miksujemy do połączenia. Dodajemy sok z cytryny i sól, mieszamy. Mąki przesiewamy razem z proszkiem i sodą, następnie dodajemy je na przemian z jogurtem i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem formy na babkę lub do formy silikonowej. Pieczemy w temp. 170°C (środkowa półka, grzanie dolne) ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy, zostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z formy. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


 Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print