Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 22 lutego 2016

Kotleciki z wędzonej makreli

Uwielbiam wędzoną makrelę. Dodatkowo ryba ta jest zdrowa i pożywna, więc warto zrobić z niej coś na obiad. Dziś zrobiłam kotleciki. Bardzo mi smakowały, więc polecam spróbować.

Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoika
- jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:
Oddzielamy mięso z makreli od ości i skóry. Ziemniaki rozgniatamy i łączymy z rybą, dodajemy poszatkowaną cebulkę.  Masę przyprawiamy solą , pieprzem i dodajemy jajko.  Należy pamiętać, że ryba jest słona, więc nie przesadzajmy z dodatkiem soli.  Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Idealnie smakują z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Polecam J

Smacznego !

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print