Uwielbiam wędzoną makrelę. Dodatkowo ryba ta jest zdrowa i
pożywna, więc warto zrobić z niej coś na obiad. Dziś zrobiłam kotleciki. Bardzo
mi smakowały, więc polecam spróbować.
- 1 wędzona makrela
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoika
- jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Oddzielamy mięso z makreli od ości i skóry. Ziemniaki
rozgniatamy i łączymy z rybą, dodajemy poszatkowaną cebulkę. Masę przyprawiamy solą , pieprzem i dodajemy
jajko. Należy pamiętać, że ryba jest
słona, więc nie przesadzajmy z dodatkiem soli. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy do zrumienienia z obu stron. Idealnie smakują z ziemniakami oraz
surówką z kiszonej kapusty. Polecam J
Smacznego !
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz