Łączna liczba wyświetleń

piątek, 19 lutego 2016

Brownie

Przyznam, że od dawna kusiło mnie żeby spróbować i upiec ciasto Brownie. Moja ochota zwiększyła się gdy mój mąż przyszedł zachwycony do domu, bo jadł to ciasto i strasznie mu smakowało. W końcu dziś zabrałam się aby je zrobić. Wyszło super, choć jak dla mnie mogłoby być słodsze, następnym razem dam 1 szklankę cukru. Polecam jeść je z lodami albo jakimś dżemem. Ku mojej uciesze mój największy krytyk-mąż powiedział, że smakuje identycznie jak tamto które jadł w restauracji :) Ciasto robi się bardzo szybko-30 min przygotowanie + 25 min pieczenie. Przepis pochodzi ze strony http://kotlet.tv/brownie/



Składniki:

- 300 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła lub margaryny
- 6 jajek klasy L
- 1 szkl mąki (170 g)
- 3/4-1 szkl cukru

Wykonanie: 

Czekoladę wraz z masłem lub margaryną roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego ostudzenia. W misce zmiksować jajka z cukrem na puszystą pianę,następnie dodać przesianą mąkę i zmiksować. Na końcu dodać przestudzoną (lekko ciepłą) masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć na natłuszczoną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C ok. 20-25 minut (środkowa półka, grzanie dolne). Środek ciasta może być wilgotny, wierzch powinien być suchy. Można podawać na zimno lub gorąco, super smakuje z konfiturą.


Smacznego :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print