Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 24 stycznia 2016

Ciasto z pomarańczami

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z tortu, który przyniosła do pracy moja koleżanka.  Był bardzo orzeźwiający, więc postanowiłam go powtórzyć na własną rękę. Wykorzystałam do tego biszkopt, który tradycyjnie piekę. Placek był dobry, aczkolwiek polecam rozpuścić w przyszłości galaretkę w soku pomarańczowym, a nie w wodzie. Spowodowało by to, że smak pomarańczy będzie bardziej wyrazisty.

Składniki:

Ciasto:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
-½ szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa owocowa oraz krem:
- 2 pomarańcza obrane i pokrojone w kostkę
- 2 galaretki pomarańczowe
- 0,75 ml wody lub soku pomarańczowego
- 600 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- pół tabliczki czekolady gorzkiej do ozdoby

Przygotowanie:
Mąki oraz proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo mieszankę mąki, kakao oraz proszku do pieczenia. Od tego czasu już nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170C przez ok. 30- 40 min na średniej blaszce. Przygotowujemy galaretkę. Gorącą wodę lub sok pomarańczowy przelewamy do naczynia i rozpuszczamy galaretkę. Pomarańcza kroimy w kostkę. Owoce staramy się oczyścić z błonek. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej owoce i wylewamy na ochłodzone ciasto. Całość kładziemy do lodówki do stężenia. Kiedy galaretka stężeje zaczynamy ubijać śmietanę. Kiedy śmietana się ubije dodajemy cukier. Całość ubijamy jeszcze chwilę a następnie rozprowadzamy na ciasto. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem w rondelku. Po rozpuszczeniu studzimy, aby nie polewać śmietany gorącą czekoladą. Należy jednak uważać aby czekolada nie zgęstniała.
Smacznego :)
Auri

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print