Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 9 listopada 2015

Muffinki z wiśniami

Uwielbiam muffinki, te małe babeczki są idealne na spotkania ze znajomymi. Ostatnio postanowiłam nadziać je wiśniami. W tym celu wykorzystałam przepis ze strony: http://lailawkuchni.blox.pl/2009/02/Muffinki-laciate-z-wisniami.html.Tylko odrobinę go zmodyfikowałam aby ciemne i jasne ciasto miało ta samą gęstość. Muffinki wyszły pyszne. Ciasto jest idealnie gęste dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Po upieczeniu babeczki są bardzo mięciutkie i pulchne.

Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 280 ml mleka
- 100 ml oleju
- drylowane wiśnie z syropu
- łyżka kakao, łyżka mąki
- aromat śmietankowy lub waniliowy

Wykonanie:
Przygotowanie ciasta do muffinek rozpoczynamy od połączenia w jednej misce składników suchych z wyłączeniem kakao a w drugiej składników mokrych. Składniki mokre miksujemy przez krótki czas mikserem następnie stopniowo dosypujemy połączone składniki suche. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao a do drugiej łyżkę mąki. Dzięki temu oba ciasta będą tej samej gęstości. Wiśnie odcedzamy z zalewy.
Szykujemy papilotki do muffinek. Na spód kładziemy ciemne ciasto, następnie jasne, kolejne są wiśnie, na wierzch według uznania jasne i ciemne. Ostatecznie ciasto powinno zajmować 3/4 całości foremki. Pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez ok. 25 min. Gorąco polecam :)
Auri :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print