Składniki:
Składniki na tartę (forma 25 cm):
- 150g mąki
- 25g kakao
- 25g cukru pudru
- 1 żółtko
- 100g zimnego masła
- szczypta soli
Składniki na warstwę karmelową z ryżem preparowanym:
- 1/2 szklanki ryżu preparowanego
- 180 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 50 ml wody
- 50 g masła
- 45 ml śmietany kremówki 36%
Składniki na czekoladowe ganache:
- 3/4 szklanki śmietany kremówki 36%
- 170 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Przesianą mąkę połączyć z kakao, cukrem pudrem,solą, posiekanym masłem, dodać żółtko i dobrze zagnieść ciasto. Można też bez wysiłku i brudzenia rąk włożyć wszystko do robota kuchennego i po chwili mieć gotową kulkę ciasta. Gotowym ciastem wylepić formę i wstawić ją na godzinę do lodówki. Po tym czasie piec spód przez 15 minut w 180 stopniach.
W małym garnku umieścić cukier, miód i wodę. Całość zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Umieścić termometr cukierniczy w garnku (ja użyłam termometr do mięs) i gotować (nie mieszając ani razu!) do
momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor
karmelu powinien być bursztynowo - złoty.
Zdjąć garnek z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać
do rozpuszczenia. Postawić z powrotem na palniku i gotować na małym ogniu jeszcze około minuty, mieszając. Następnie skręcić gaz, dodać ryż preparowany i całość wymieszać. Gotową masę przelać na kruchy
spód, po ostygnięciu wstawić do lodówki do stężenia.
Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.
Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową. Umieścić w lodówce, do stężenia.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz