Łączna liczba wyświetleń

piątek, 25 września 2015

Makaron z sosem pieczarkowym

Makarony dość często goszczą na moim stole. Jest to głownie spowodowane tym, iż można je bardzo szybko przyrządzić i da się je podać praktycznie ze wszystkim. Dziś zrobiłam dość banalny ale bardzo smaczny obiad, dlatego właśnie postanowiłam go opublikować.


Składniki:

- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg mięsa mielonego
- pół paczki makaronu
- kostka sera topionego (100 g)
- 2 szklanki mleka
- łyżka mąki
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bazylia
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zrumieni. Po ok. 10 minutach dodajemy mięso mielone. Pieczemy całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Kiedy mięso nabierze koloru dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość gotujemy do odparowania wody oraz zmięknięcia grzybów. Dodajemy rozdrobniony ser topiony. Tymczasem w kubku mieszamy mąkę z mlekiem. Jeśli wolicie rzadkie sosy nie musicie go zagęszczać. Wystarczy jak do całości dodacie mleko, lub śmietanę. Mąkę z mlekiem wlewam do całości i mieszam do zagotowania. Jeszcze makaron ugotowany według instrukcji na opakowaniu i pyszny obiad gotowy. Smacznego J

Auri

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print