Makarony dość często goszczą na moim stole. Jest to głownie
spowodowane tym, iż można je bardzo szybko przyrządzić i da się je podać
praktycznie ze wszystkim. Dziś zrobiłam dość banalny ale bardzo smaczny obiad,
dlatego właśnie postanowiłam go opublikować.
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg mięsa mielonego
- pół paczki makaronu
- kostka sera topionego (100 g)
- 2 szklanki mleka
- łyżka mąki
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bazylia
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Czekamy aż się zrumieni. Po ok. 10 minutach dodajemy mięso mielone. Pieczemy
całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Mięso przyprawiamy solą i
pieprzem oraz ziołami. Kiedy mięso nabierze koloru dodajemy pokrojone w kostkę
pieczarki. Całość gotujemy do odparowania wody oraz zmięknięcia grzybów.
Dodajemy rozdrobniony ser topiony. Tymczasem w kubku mieszamy mąkę z mlekiem.
Jeśli wolicie rzadkie sosy nie musicie go zagęszczać. Wystarczy jak do całości
dodacie mleko, lub śmietanę. Mąkę z mlekiem wlewam do całości i mieszam do
zagotowania. Jeszcze makaron ugotowany według instrukcji na opakowaniu i pyszny
obiad gotowy. Smacznego J
Auri
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz