Pianka jest wykonana z jogurtu naturalnego oraz galaretki.
Dzięki temu ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Warto wypróbować kiedy za oknem
takie upały.
Składniki:
- paczka biszkoptów
- jogurt naturalny 400 g
- galaretka wiśniowa oraz agrestowa
- owoce ( ja dałam brzoskwinie, ale świetnie by pasowała też borówka)
Wykonanie:
Zagotowuję galaretkę agrestową w 450 ml wody. Owoce myję
oraz kroje. Formę, najlepiej kreskówkę,
wykładam folią spożywczą. Na dno rozkładam owoce. Zalewam je ostudzoną
galaretką i całość kładę do lodówki. Przyrządzam kolejną galaretkę, również w
zmniejszonej ilości wody (400 ml). Kiedy
galaretka ostygnie i zacznie gęstnieć możemy ubić jogurt. W tym celu należy przelać go do wysokiego naczynia
i ubić by powstała puszysta jednolita
masa. Do jogurtu stopniowo wlewamy galaretkę i całość mieszamy. Wylewamy do
formy, kiedy spód już stężeje. Na piankę kładziemy biszkopty i lekko je
wciskamy. Kładziemy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie należy wyjąć
ciasto z formy. Włożyć na talerz tak by biszkopty były na spodzie i zerwać
folię.
Smacznego
AuriJ
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz