Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Chili con carne

Upały meksykańskie, więc postanowiłam ugotować szybki obiad na dwa dni. Danie jest sycące i ostre w smaku, więc pobudza apetyt.

Składniki:

- mięso mielone z szynki 250 g
- papryka czerwona słodka
- cebula duża
- 3 ząbki czosnku
- puszka fasoli konserwowej czerwonej
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka pomidorów
- koncentrat pomidorowy ( według uznania)
- chilli, sól, liść laurowy, papryka słodka, rozmaryn

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej, wrzucić cebulę i po pewnym czasie mięso. Kiedy mielone się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko prużymy.  Po około 10 minutach do garnka dodajemy odsączoną fasolkę, kukurydzę oraz pomidory z puszki. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Przyprawiamy oraz dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez prasę czosnek. Podawać z ryżem, lub jako samodzielne danie z pieczywem.
.
Smacznego
Auri :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print