Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Leczo z młodą kapustą

Dziś zaprezentuję odmienioną wersję leczo. Pomysł pojawił się z powodu ogromnej "głowy" młodej kapusty,  z którą totalnie nie wiedziałam co zrobić, by ją w całości wykorzystać. Została przerobiona na dwie surówki, kapuśniak i cały czas była. Na bigos stwierdziłam, że nie pora, więc pomyślałam o leczo. Udało się. Danie jest całkiem smaczne. Warto wypróbować.


Składniki:
- mięso mielone chude
- mała główka kapusty
- papryka czerwona lub zielona
- puszka pomidorów krojonych
- małą cukinia
- koncentrat pomidorowy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- oliwa
- bazylia, sól, pieprz, chilli

Przygotowanie:
Cebule kroimy oraz rumienimy na oleju. Po zrumienieniu dodajemy mięso mielone. Po ok 10 minutach wrzucamy pokrojona w kostkę marchewkę. Prażymy pod przykryciem.  Po pewnym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię oraz poszatkowaną kapustę. Czekamy aż całość zmięknie. Na końcu dodajemy pokrojone pomidory oraz koncentrat. Całość przyprawiamy. Można jeść jako samodzielne danie lub z pieczywem.
Smacznego :)
Auri

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print