Składniki:
Masa serowa:
- 35 okrągłych biszkoptów
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
- 300 g chałwy waniliowej
- 8 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
Polewa chałwowa
- 150 ml śmietanki 30%
- 200 g chałwy waniliowej
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy 27 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- Biszkopty moczyć w 0,5 szklanki śmietanki 30% i układać w tortownicy, część z nich kruszyć na mniejsze kawałki i wypełniać nimi luki między już ułożonymi biszkoptami.
- Chałwę pokruszyć na drobniejsze kawałki,dodać do niej śmietankę, w której moczyliśmy biszkopty, całość wymieszać łyżką, a następnie zmiksować do momentu powstania jednolitej, ciągnącej masy.
- Do masy chałwowej dodawać stopniowo twaróg i miksować.
- Dodać 8 łyżek cukru pudru (najlepiej przed dodaniem spróbować masę, i dopasować ilość cukru do naszych preferencji), zmiksować.
- Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej wody, wstawić ją na 15-20 sekund do kuchenki mikrofalowej, ponownie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
- Do ciepłej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając, pozwoli to uniknąć powstania w masie grudek ze zbyt szybko zastygłej żelatyny. Następnie stopniowo wlać żelatynę do masy serowej, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.
- Wylać masę na biszkopty, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- Rozkruszyć chałwę (200g) i zalać śmietanką (150 ml), podgrzewać do lekkiego zgęstnienia (należy uważać, by masa się nie przypaliła), mieszając doprowadzić do rozpuszczenia chałwy. Pozostawić polewę do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas.
- Ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
Smacznego
Gosia :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz