Kurczak pod warzywną pierzynką to potrawa szybka i smaczna. Jedyną żmudną czynnością jest tarcie warzyw, ale zawsze może was w tym wyręczyć robot kuchenny lub mąż. ;). Polecam wypróbować :)
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- cebula
- ½ selery
- ½ pora
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz, olej
- podwójny filet z
kurczaka
- jajko
- bułka tarta
- przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Warzywa należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oraz
cebulę pokroić w piórka. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej. Na
rozgrzany olej kładziemy cebulę oraz por. Po krótkim czasie, kiedy cebula się
delikatnie zeszkli należy dodać resztę warzyw. Przyprawiamy liściem laurowym,
zielem angielskim, solą i pieprzem. Całość prużymy pod przykryciem przez ok 20
minut do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i
całość mieszamy. Po kilku minutach, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
Filet z kurczaka należy pociąć wzdłuż na plasterki i
przyprawić przyprawą do kurczaka. Panierujemy w jajku i bułce i opiekamy na
rozgrzanym oleju z obu stron. Pod koniec pieczenia zmniejszamy palnik i
przygotowany sos kładziemy na kurczaka. Całość podajemy z ryżem.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz