Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 29 grudnia 2015

Kurczak pod warzywną pierzynką

Kurczak pod warzywną pierzynką to potrawa szybka i smaczna. Jedyną żmudną czynnością jest tarcie warzyw, ale zawsze może was w tym wyręczyć robot kuchenny lub mąż. ;). Polecam wypróbować :)

Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- cebula
- ½ selery
- ½ pora
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz, olej
- podwójny filet z kurczaka
- jajko
- bułka tarta
- przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:
Warzywa należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oraz cebulę pokroić w piórka. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej kładziemy cebulę oraz por. Po krótkim czasie, kiedy cebula się delikatnie zeszkli należy dodać resztę warzyw. Przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Całość prużymy pod przykryciem przez ok 20 minut do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Po kilku minutach, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

Filet z kurczaka należy pociąć wzdłuż na plasterki i przyprawić przyprawą do kurczaka. Panierujemy w jajku i bułce i opiekamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Pod koniec pieczenia zmniejszamy palnik i przygotowany sos kładziemy na kurczaka. Całość podajemy z ryżem. 
Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print