Polecam i życzę smacznego.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 100 g margaryny lub masła w temp. pokojowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyzki cukru pudru
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego lub sera śmietankowego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. suszonej żurawiny
- 5 jajek (plus 2 białka, które zostają z ciasta)
- 100 g rozpuszczonego masła
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez ok. 1h, po czym wyjąć i rozwałkować (ja najczęściej rozkruszam ciasto do formy i ugniatam tak aby wypełniło ją równomiernie). Formę w której będziemy piec sernik wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożone ciasto na blasze nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w temp. 180° C (środkowa półka, grzanie dolne).
Masa serowa:
W misce ubić żółtka z połową cukru i stopniowo dodawać ser, rozpuszczone masło, budyń w proszku. Oddzielnie ubić białka jaj z pozostałym cukrem i wymieszać z masą serową delikatnie za pomocą łyżki. Na końcu dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na podpieczony spód ciasta. Piec 50-60 minut w 180° C (środkowa półka, grzanie dolne), aż sernik lekko się zarumieni.
Smacznego

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz