Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 5 stycznia 2016

Mini tortille

Mini tortille to doskonały pomysł na przystawki, można je zrobić na bardzo wiele sposobów. Ja moje wykonałam w kilku wersjach smakowych. Smaki mogą być za każdym razem inne - w zależności od Waszych upodobań.Tortille ładnie prezentują się na stole i świetnie smakują. Roladki można spiąć wykałaczkami, dowolnie udekorować np. oliwką, kostką żółtego sera, kostką papryki wbitą u góry wykałaczki. Poniżej przedstawiam Wam moją propozycję.



Składniki:

- gotowe tortille
- majonez
- ser śmietankowy o dowolnym smaku (ja użyłam szpinakowego z czosnkiem niedźwiedzim)
- szynka
- salami
- ser żółty
- sałata
- 3 małe papryki (żółta, czerwona, pomarańczowa)
- ogórek zielony
- pieprz

Wykonanie:

Ogórka umyć, obrać i pokroić wzdłuż bardzo, bardzo cienko. Papryki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kosteczkę.





Wariant 1:

Naleśnik posmarować cienko majonezem na całej powierzchni. Pozostałe składniki układać po kolei  do połowy tortilli: sałatę, szynkę, cienką warstwę majonezu, ogórek, pieprz zmielony (opcjonalnie), ser żółty. Tortillę zwinąć ciasno w roladki w kierunku od strony z farszem do strony z majonezem. Pokroić w plastry o grubości ok 2 cm (końcówki odciąć i odłożyć).
 
Wariant 2:

Naleśnik posmarować cienko majonezem na całej powierzchni. Pozostałe składniki układać po kolei  do połowy tortilli: sałatę, salami, cienką warstwę majonezu, ogórek, pieprz zmielony (opcjonalnie, ja nie dałam ponieważ moje salami było dość pikantne),ser żółty. Tortillę zwinąć ciasno w roladki w kierunku od strony z farszem do strony z majonezem. Pokroić w plastry o grubości ok 2 cm (końcówki odciąć i odłożyć).
 
Wariant 3:

Naleśnik posmarować cienko majonezem na całej powierzchni. Pozostałe składniki układać po kolei  do połowy tortilli: sałatę, szynkę, cienką warstwę majonezu, posiekana papryka, ser żółty. Tortillę zwinąć ciasno w roladki w kierunku od strony z farszem do strony z majonezem. Pokroić w plastry o grubości ok 2 cm (końcówki odciąć i odłożyć).
Wariant 4:

Naleśnik posmarować cienko majonezem na całej powierzchni. Pozostałe składniki układać po kolei  do połowy tortilli: sałatę, salami, cienką warstwę majonezu, posiekana papryka, ser żółty. Tortillę zwinąć ciasno w roladki w kierunku od strony z farszem do strony z majonezem. Pokroić w plastry o grubości ok 2 cm (końcówki odciąć i odłożyć).

Wariant 5:

Naleśnik posmarować serkiem na całej powierzchni. Pozostałe składniki układać po kolei do połowy tortilli: ogórek, posiekana papryka. Tortillę zwinąć ciasno w roladki w kierunku od strony z farszem do strony z serkiem. Pokroić w plastry o grubości ok 2 cm (końcówki odciąć i odłożyć). 
Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print