Zupa
pomidorowo - paprykowa. Szybka i doskonała na upały, które jak zapewniają
synoptycy niebawem nadejdą. Jeśli ktoś lubi zupę krem i włoskie
smaki to, to danie na pewno go zadowoli.
Oryginalny
przepis znalazł mój maż na stronie: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/hiszpanski-smak-zupa-z-pomidorow-i-papryki-o_1493 trochę go wzbogaciłam i gotowe.
Składniki:
-
pomidory 5 sztuk
-
papryka czerwona1 sztuka
-
cebula 1 średnia
-3 ząbki
czosnku
- 6
skibek chleba razowego
- koncentrat
pomidorowy pół słoiczka
- oliwa z
oliwek
- sól,
pieprz, bazylia, oregano, cukier, ocet winny
Pomidory
parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużego garnka.
Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do
pomidorów. Podobnie robimy z cebulą. Czosnek przepuszczamy przez prasę. Chleb
dzielimy na dwie części. Połowę moczymy w wodzie. Ja użyłam chleba razowego z
ziarnami ale może być bułka lub bagietka. Wszystkie warzywa blendujemy,
dodajemy olej ocet oraz chleb i przyprawy. Całość jeszcze raz blendujemy do
uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostały chleb kroimy w kosteczkę i robimy
grzanki na suchej patelni.
Smacznego J
Auri
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz