Łączna liczba wyświetleń

sobota, 13 czerwca 2015

Zupa pomidorowo- paprykowa

Zupa pomidorowo - paprykowa. Szybka i doskonała na upały, które jak zapewniają synoptycy niebawem nadejdą. Jeśli ktoś lubi zupę krem i włoskie smaki to, to danie na pewno go zadowoli. 
Oryginalny przepis znalazł mój maż na stronie: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/hiszpanski-smak-zupa-z-pomidorow-i-papryki-o_1493 trochę go wzbogaciłam i gotowe. 


Składniki:

- pomidory  5 sztuk
- papryka  czerwona1 sztuka
- cebula  1 średnia
-3 ząbki czosnku
- 6 skibek  chleba razowego
- koncentrat pomidorowy pół słoiczka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier, ocet winny

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużego garnka. Paprykę  kroimy w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Podobnie robimy z cebulą. Czosnek przepuszczamy przez prasę. Chleb dzielimy na dwie części. Połowę moczymy w wodzie. Ja użyłam chleba razowego z ziarnami ale może być bułka lub bagietka. Wszystkie warzywa blendujemy, dodajemy olej ocet oraz chleb i przyprawy. Całość jeszcze raz blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostały chleb kroimy w kosteczkę i robimy grzanki na suchej patelni.

Smacznego J

Auri

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print