Łączna liczba wyświetleń

sobota, 13 czerwca 2015

Placek drożdżowy z truskawkami

Któż nie pamięta zapachu drożdżowca pieczonego przez nasze babcie i mamy. Pyszne ciacho z sezonowymi owocami i kruszonką. Uwielbiałam je i jeszcze ciepłe wyjadałam prosto z blaszki. Ciasto wymagało ciepłego miejsca na wyrośnięcie.  Pamiętam również ile czasu zajmowało jego pieczołowite wyrabianie, aby odpadało od kopyści... Cudowny był również zapach, który wydostawał się z domu przez uchylone drzwi  i nęcił domowników oraz sąsiadów.  Dziś chcę wrócić do smaku z dzieciństwa. Upiekłam ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Nie jest to taki klasyczny drożdżowiec. Przepis dostałam od mojej Teściowej. Nazywa się Leniuch i faktycznie jest mało wymagającym ciastem w porównaniu do oryginału. Dla wszystkich zabieganych współczesnych Pań Domu, które chcą zaszpanować przed domownikami.

Składniki:

Ciasto:
- 1 ½ szkl. cukru kryształ
- 100 g. drożdży
- 1 szkl. oliwy
- 1 szkl. mleka
- 4 jajka klasa M
-4 ½ szkl. mąki
- wanilia (według uznania)

Owoce:
 ½ kg. truskawek

Kruszonka:
- 3/4 kostki masła
-1 ½ szkl. mąki
- wanilia
- 1 szkl. cukru kryształ

 Całość kładziemy po kolei do miski. Nie mieszamy! Nakrywamy ręcznikiem i odkładamy na dwie godziny. Po upływie tego czasu całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jak mamy pod ręką męża to można nawet całość troszkę wyrobić, ciasto będzie wtedy pulchniejsze :) Przekładamy na blaszkę o wymiarach: 28 x 36 cm. Owoce obtaczamy w mące.  Rozkładamy na wierzch ciasta. W wolnym czasie warto zrobić kruszonkę. W tym celu zimne masło siekamy nożem, wsypujemy stopniowo cukier i mąkę. Następnie siekamy całość a później wyrabiamy w rękach. Na koniec dodajemy jeszcze trochę cukru. Zagniatamy kruszonkę i rozsypujemy na całym cieście. Pieczemy przez ok 70 min. w temp. 190˚ C do suchego patyczka. Ciasto pięknie wyrasta i zapełnia blaszkę po brzegi. :)

Smacznego!!!


Auri



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print