Dzisiaj
moje imieniny, postanowiłam więc upiec coś lekkiego i w sam raz na
lato. Inspirowałam się przepisem ze strony
http://kolorowowkuchni.blogspot.com/2012/06/truskawkowiec.html.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 40 g margaryny
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
-
500 g wydrylowanych i odsączonych wiśni
- 2 galaretki malinowe
- 2 szklanki wrzątku
- 2 galaretki malinowe
- 2 szklanki wrzątku
Margarynę
roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia.
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka
oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając.
Na końcu wlać ostudzoną margarynę.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Długość blaszki musi odpowiadać długości keksówki. Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach, na środkowej półce (ja piekłam z termoobiegiem). Po wyciągnięciu ciepłe ciasto wraz z papierem do pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Długość blaszki musi odpowiadać długości keksówki. Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach, na środkowej półce (ja piekłam z termoobiegiem). Po wyciągnięciu ciepłe ciasto wraz z papierem do pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno.
Do
zimnej galaretki dodajemy wiśnię
i całość rozdrabniamy za pomocą
blendera. Odstawiamy do stężenia.
Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za
biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przy wyjmowaniu
ciasta z keksówki przykrywamy
je talerzem na którym ma się
znaleźć i przewracamy
do góry dnem, zdejmujemy
keksówkę, a potem delikatnie
ściągamy
papier do pieczenia.
Małgorzata
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz