Łączna liczba wyświetleń

środa, 10 czerwca 2015

Wiśniowiec

Dzisiaj moje imieniny, postanowiłam więc upiec coś lekkiego i w sam raz na lato. Inspirowałam się przepisem ze strony http://kolorowowkuchni.blogspot.com/2012/06/truskawkowiec.html.




Składniki:

Biszkopt:

-
3 jajka
- 40 g margaryny
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli

Nadzienie:
- 500 g wydrylowanych i odsączonych wiśni
- 2 galaretki malinowe
- 2 szklanki wrzątku

Wykonanie:
 
Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając. Na końcu wlać ostudzoną margarynę.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Długość blaszki musi odpowiadać długości keksówki. Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach, na środkowej półce (ja piekłam z termoobiegiem). Po wyciągnięciu ciepłe ciasto wraz z papierem do pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno. 


 
Do zimnej galaretki dodajemy wiśnię i całość rozdrabniamy za pomocą blendera. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przy wyjmowaniu ciasta z keksówki przykrywamy je talerzem na którym ma się znaleźć i przewracamy do góry dnem, zdejmujemy keksówkę, a potem delikatnie ściągamy papier do pieczenia.
Ciasto udekorowałam cukrem pudrem i kakaem.

 
Smacznego .
Małgorzata

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print