Uwielbiacie
bezy? Bo ja tak, dlatego szukając przepisu gdy natknęłam się na
roladę bezową z truskawkami od razu mi się spodobał. Choć
przyznam, że bałam się jak wyjdzie, ponieważ dotychczasowe moje
przygody z bezą kończyły się fiaskiem.
Z tym przepisem jest inaczej, on po prostu wychodzi, powiem tak nie udał mi się tylko raz ponieważ trochę żółtka wpadło mi do białek i nie chciały się ubić, więc to nie wina przepisu, a pecha.
Przepis pochodzi z bloga http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-bezowe/321-przepis-na-rolada-bezowa-z-bita-smietana-i-truskawkami Ponieważ miałam wiśnie postanowiłam zrobić właśnie z nimi i uważam, że wyszło super. Wierzch można też udekorować roztopioną czekoladą.
Z tym przepisem jest inaczej, on po prostu wychodzi, powiem tak nie udał mi się tylko raz ponieważ trochę żółtka wpadło mi do białek i nie chciały się ubić, więc to nie wina przepisu, a pecha.
Przepis pochodzi z bloga http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-bezowe/321-przepis-na-rolada-bezowa-z-bita-smietana-i-truskawkami Ponieważ miałam wiśnie postanowiłam zrobić właśnie z nimi i uważam, że wyszło super. Wierzch można też udekorować roztopioną czekoladą.
Składniki:
Beza:
Beza:
-
4 białka (jajka rozmiar M)
- 230g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu*
- 230g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu*
Nadzienie:
- 330 ml słodkiej śmietany 30-
36%
- 200 g wydrylowanych wiśni
- 3,5 łyżki cukru pudru
- 200 g wydrylowanych wiśni
- 3,5 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
W
miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na
sztywną pianę. Dalej ubijając dodać ocet i stopniowo cukier z
mąką. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
Dużą
blachę do pieczenia lub taką z piekarnika ( +/- 38x25) , smarujemy
olejem i wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie ją
natłuszczamy , następnie wykładamy masę bezową, wyrównując jej
wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C (środkowa
szyna, termoobieg) na ok 20-25 min.
Po
tym czasie wyjmujemy bezę z piekarnika i zostawiamy na 10 minut do
wystudzenia Następnie bezę przekładamy na blat
wyłożony papierem do pieczenia ( wierzchem do dołu) i ściągamy
delikatnie papier.
Wiśnie
dzielimy na pół i pozostawiamy na sitku aby ociekły z soku, z
czego ok 5 łyżek soku najlepiej przenieść do szklanki i wymieszać
z cukrem pudrem w celu uzyskania wiśniowego lukru, który posłuży
nam do przyozdobienia rolady.
Ubijamy
bitą śmietanę z cukrem pudrem.
Wierzch
zimnej bezy smarujemy ubitą śmietaną, pozostawiając na około po
2cm marginesu (aby przy zwijaniu rolady, nadzienie nam nie uciekło).
posypujemy rozpołowionymi wiśniami, delikatnie rolujemy, polewamy z
góry przygotowanym lukrem wiśniowym i wstawiamy do lodówki na
minimum 2 godziny.
Przechowywać
w lodówce do 2 dni.
Smacznego
.
Małgorzata
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz