Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Rolada bezowa z wiśniami

       Uwielbiacie bezy? Bo ja tak, dlatego szukając przepisu gdy natknęłam się na roladę bezową z truskawkami od razu mi się spodobał. Choć przyznam, że bałam się jak wyjdzie, ponieważ dotychczasowe moje przygody z bezą kończyły się fiaskiem.
Z tym przepisem jest inaczej, on po prostu wychodzi,
powiem tak nie udał mi się tylko raz ponieważ trochę żółtka wpadło mi do białek i nie chciały się ubić, więc to nie wina przepisu, a pecha.
Przepis pochodzi z bloga
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-bezowe/321-przepis-na-rolada-bezowa-z-bita-smietana-i-truskawkami Ponieważ miałam wiśnie postanowiłam zrobić właśnie z nimi i uważam, że wyszło super. Wierzch można też udekorować roztopioną czekoladą.



Składniki:
Beza:
- 4 białka (jajka rozmiar M)
- 230g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu*
Nadzienie:
- 330 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 200 g wydrylowanych wiśni
- 3,5 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
Dużą blachę do pieczenia lub taką z piekarnika ( +/- 38x25) , smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie ją natłuszczamy , następnie wykładamy masę bezową, wyrównując jej wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C (środkowa szyna, termoobieg) na ok 20-25 min. 




 
Po tym czasie wyjmujemy bezę z piekarnika i zostawiamy na 10 minut do wystudzenia Następnie bezę przekładamy na blat wyłożony papierem do pieczenia ( wierzchem do dołu) i ściągamy delikatnie papier.
Wiśnie dzielimy na pół i pozostawiamy na sitku aby ociekły z soku, z czego ok 5 łyżek soku najlepiej przenieść do szklanki i wymieszać z cukrem pudrem w celu uzyskania wiśniowego lukru, który posłuży nam do przyozdobienia rolady.
Ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem.
Wierzch zimnej bezy smarujemy ubitą śmietaną, pozostawiając na około po 2cm marginesu (aby przy zwijaniu rolady, nadzienie nam nie uciekło). posypujemy rozpołowionymi wiśniami, delikatnie rolujemy, polewamy z góry przygotowanym lukrem wiśniowym i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 


 
Przechowywać w lodówce do 2 dni.
Smacznego .
Małgorzata

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print