Zapiekanka
ze szpinakiem.
Szybki pomysł na ciekawy obiad. Zniknęła zanim zdążyłam zrobić zdjęcie. Polecam spróbować!
Składniki:
- makaron
razowy świderki
- 3 jajka
- jogurt 200
ml
- mięso
mielone
- ser żółty
gouda 8 plasterków
- szpinak
mrożony opakowanie
- czosnek 5
ząbków
- cebula 4
sztuki
- sól,
pieprz, zioła prowansalskie
Makaron
gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę. Połowę podsmażamy
na patelni, jak się zrumieni dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą,
pieprzem oraz ziołami. Podsmażamy. Pod
koniec dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek (3 ząbki). W garnku rumienimy resztę cebuli, wrzucamy
zamrożony szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez prasę
czosnkiem. W kubeczku łączymy jajka z
jogurtem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Do naczynia żaroodpornego o
wymiarach: 40 x 20 cm kładziemy makaron zalewamy sosem z jajka oraz jogurtu.
Kolejna warstwa to mięso mielone, na które kładziemy dwa rozdrobnione plasterki
sera. Na wierzch kładziemy szpinak. Ozdabiamy kilkoma świderkami makaronu.
Pieczemy przez 20 min. W temp 200 °C. Pod koniec pieczenia kładziemy na
wierzch plasterki sera.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz