Łączna liczba wyświetleń

środa, 3 czerwca 2015

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem.
Szybki pomysł na ciekawy obiad. Zniknęła zanim zdążyłam zrobić zdjęcie. Polecam spróbować!

Składniki:

- makaron razowy świderki
- 3 jajka
- jogurt 200 ml
- mięso mielone
- ser żółty gouda 8 plasterków
- szpinak mrożony opakowanie
- czosnek 5 ząbków
- cebula 4 sztuki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę. Połowę podsmażamy na patelni, jak się zrumieni dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podsmażamy.  Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek (3 ząbki).  W garnku rumienimy resztę cebuli, wrzucamy zamrożony szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez prasę czosnkiem.  W kubeczku łączymy jajka z jogurtem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach: 40 x 20 cm kładziemy makaron zalewamy sosem z jajka oraz jogurtu. Kolejna warstwa to mięso mielone, na które kładziemy dwa rozdrobnione plasterki sera. Na wierzch kładziemy szpinak. Ozdabiamy kilkoma świderkami makaronu. Pieczemy przez 20 min. W temp 200 °C. Pod koniec pieczenia kładziemy na wierzch plasterki sera. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print