Łączna liczba wyświetleń

piątek, 5 czerwca 2015

Tort migdałowy


     Wczoraj miałam kolejne urodziny. Z tej okazji upiekłam sobie tort. Tym razem dość klasycznego migdałowego, obtoczonego wiórkami z gorzkiej czekolady i polanego nią. Był pyszny, jak zazwyczaj tort migdałowy. Największym komplementem były dla mnie słowa kuzynki, że smakuje jak z cukierni Ekspresowa.





Składniki:
 
Biszkopt: 

-
4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Krem:

- 800 ml śmietany 30%
- 8 łyżek cukru pudru
- aromat migdałowy

Dekoracja:

- 50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie: 
 
Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku nadal miksując na puch. Następnie mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do jajecznej masy i mieszamy już tylko łyżką. Delikatnie ale dokładnie. W żadnym wypadku nie miksujemy po dodaniu mąki!!!
Smarujemy olejem tylko dno blachy o średnicy 24 cm. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez 30-40 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu (tylko grzanie od dołu). Nie otwierajcie piekarnika wcześniej niż po pół godzinie pieczenia, bo może to spowodować, że ciasto opadnie.
Po upieczeniu ciasto studzimy, a w międzyczasie w połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę cukru. Posłuży nam to do skropienia ciasta.

Ubijamy na sztywno bitą śmietanę z cukrem pudrem i aromatem migdałowym( ok 8 ml, najlepiej dolać według własnego uznania).
Ostudzony biszkopt rozkrawamy na 3 części, skrapiamy przygotowaną wcześniej wodą z cukrem, aby ciasto nie było za suche. Przekładamy kremem. Na końcu przyozdabiamy czekoladą, można posypać wiórkami czekoladowymi z góry.

Przepis na biszkopt pochodzi z następującej strony
 
Smacznego :)))

Małgorzata

1 komentarz :

  1. Dokonując zakupu składników do ciast warto srpawdzić certyfikaty. To naprawdę ważne. Szczególnie w przypadku oleju palmowaego trzeba srpawdzić RSPO (co to jest RSPO?) Po pierwsze dbamy o srodowiskoa po drugie jezeli producent zwraca na to uwage to zwyczajnie dba o jakosc:)

    OdpowiedzUsuń

Print