Łączna liczba wyświetleń

piątek, 5 czerwca 2015

Szybka sałatka z rukoli

Praca, dom, praca... W tym codziennym maratonie trzeba jeszcze zająć się sobą oraz wykarmić rodzinę. A jeśli mówimy o jedzeniu to najlepiej jeśli jest szybkie i zdrowe. Te warunki spełnia proponowana przeze mnie sałatka. Idealna propozycja na lunch a nawet obiad. 





Składniki (na dwie osoby):

- rukola (1/3 opakowania)
- pomidor ( 1 duży)
- ogórek szklarniowy (1 mały)
- 4 kromki chleba razowego
- olej z oliwek
- ser bankietowy ( ser twarogowy z ziołami), jak nie macie można użyć fety lub mozzarelli
- sól i pieprz( jeśli ser inny niż bankietowy to proponuję dodać zioła świeże lub suszone)

Sposób przygotowania:


Rukolę umyć i osuszyć. Pokroić pomidora i ogórka. Na wierzch  ułożyć pokrojony ser. Zrobić sos z  3 łyżek oliwy, odrobiny wody soli, pieprzu oraz ziół (opcjonalnie). Sosem polać sałatkę.  Chleb należy pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni aż powstaną grzanki, którymi posypiemy sałatkę. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print