Łączna liczba wyświetleń

piątek, 19 czerwca 2015

Tarta z musem truskawkowym

Tarta z musem truskawkowym



Jest sezon na truskawki, więc warto skorzystać i zrobić z nich pyszne ciasto. Ja proponuję wam lekką orzeźwiającą tartę. Przepis na krem ajerkoniakowy podpatrzyłam na stronie: http://www.mytaste.pl/click/index/34621518/. Na spód tarty wykorzystałam kruche ciasto, na które przepis prezentowałam już w wcześniejszych moich postach.  Polecam!

Składniki:

Ciasto (kruche):
-100 g masła
-200 g maki
-100 g cukru pudru
- 1 całe jajko

Krem:
-kostka masła
-250 ml likieru Adwokat
- pół szklanki cukru pudru

Mus truskawkowy:
- 0,5 kg świeżych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,5 litra wody

Wykonanie:

Twarde masło rozdrabniamy nożem, dodajemy mąkę oraz cukier puder. Wszystko razem rozdrabniamy nożem. Dodajemy żółtka jajek i całość szybko zagniatamy. Uformowane ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto kładziemy pomiędzy dwie warstwy foli spożywczej i rozwałkujemy na koło trochę większe od formy. Moja forma ma średnicę: 30cm. Zdejmujemy wierzchnią folie i przekładamy ciasto do formy. Zdejmujemy drugą warstwę foli i obrywamy nadmiar ciasta. Ja ten nadmiar powtórnie rozwałkowałam i powycinałam ciasteczka, posmarowałam pozostałym białkiem i posypałam cukrem. Ciasto na tarte należy ponakłuwać widelcem. Wiele osób obciąża ciasto w czasie pieczenia. Tu nie ma takiej konieczności, ciasto nie rośnie. Piekę ok 15 min w temperaturze 180 °C. Ciasteczka na osobnej blaszce do zrumienienia ok 10 min wystarczy. Ciasto wykładam z piekarnika i studzę.
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra gorącej wody. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i całość miksujemy. Jak galaretka ostygnie i zacznie gęstnieć wlewamy ją do przygotowanego musu i mieszamy.
Czas na przygotowanie kremu. Na ogół staram się unikać stosowania masła, ale postanowiłam zrobić wyjątek. Smak ajerkoniaku idealnie komponuje się z masłem. Masło ubijamy mikserem na puch, dodajemy cukier. W czasie ubijania cienkim strumieniem bardzo powoli wlewam ajerkoniak.  Mus jest dość kwaśny, więc postanowiłam zrobić słodki krem, ale według uznania można dodać mniej cukru.
Po ostygnięciu ciasta smarujemy je kremem. Następnie wylewamy zastygnięty częściowo mus. Tartę kładziemy do lodówki aż całkowicie zastygnie. Pozostałym kremem dekoruje brzegi tarty.





Smacznego

Auri

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print