Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 21 czerwca 2015

Sałatka z truskawkami i rukolą

Sałatka z truskawkami i rukolą

Dziś korzystając z faktu, iż miałam świeże truskawki postanowiłam zrobić sałatkę na bazie rukoli oraz truskawek. Połączenie okazało się wyśmienite. Sałatkę wzbogaciłam serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami. Polecam jako drugie śniadanie oraz przystawkę. Doskonale komponuje się do białego półwytrawnego wina.


Składniki (na 2 osoby):

- rukola 1/3 opakowania
- ser pleśniowy typu Camembert odtłuszczony ½ opakowania
- suszone pomidory w oleju 1/3 słoiczka
- ogórek szklarniowy 1/3 dużego
- truskawki koło 20 sztuk
- zielone oliwki ok 20 sztuk ( ja dodałam oliwki z pastą paprykową)
- olej z oliwek, pieprz, sól

Przygotowanie:

Rukolę myjemy. Ogórek płuczemy i kroimy w słupki. Suszone pomidory oraz oliwki kroimy. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
Wszystkie składki układamy na talerzu lub miseczce. Przyprawiamy solą i pieprzem , polewamy olejem.
Ja podałam sałatkę z razowymi tostami.

Smacznego !
Auri


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print