Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Papryka faszerowana

Nie wiem jak wy, ale ja od czasu do czasu lubię zjeść mielone w innej postaci niż kotlety. Dlatego raz na jakiś czas z chęcią przyrządzam bardzo łatwe, a zarazem ciekawe danie czyli paprykę faszerowaną. Myślę, że ta potrawa doskonale sprawdzi się też na imprezie. Życzę smacznego.



Składniki:

- 300 g mięsa mielonego
- 4 czerwone papryki
- 1 woreczek ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 3 plastry sera

Wykonanie:

Ugotować 1 woreczek ryżu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C.
Cebulkę i czosnek posiekać na drobno, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i po chwili dodać czosnek. Gdy cebula będzie już miękka, dodać mielone mięso. Podsmażać, aż nie będzie już różowe i zacznie się przyrumieniać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą.
Ser pokroić w drobne kawałki. Wymieszać w misce ryż z podsmażonym mięsem i z połową żółtego sera.
Z papryk odciąć górną część z zielonym ogonkiem, wyciąć gniazdo nasienne i usunąć ze środka papryki wszelkie nasiona. Sprawdzić, czy papryki stoją samodzielnie w naczyniu żaroodpornym - jeśli się przewracają, można odciąć spodnie części, aby były płaskie. Ale uwaga! nie odcinać za dużo, żeby farsz nie wyleciał dołem!
 
Do wydrążonych papryk nałożyć farsz i lekko ubić. Po wierzchu posypać żółtym serem. Włożyć papryki do naczynia żaroodpornego i wlać na dno odrobinę wody. 
Piec przez około 30 minut. Jeśli papryki będą lekko pomarszczone - oznacza to, że są już upieczone.




Smacznego
 Gosia


Inspirowałam się przepisem: 
http://allrecipes.pl/przepis/3418/papryka-faszerowana.aspx 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print