Nie wiem jak wy, ale ja od czasu do czasu lubię zjeść mielone w innej postaci niż kotlety. Dlatego raz na jakiś czas z chęcią przyrządzam bardzo łatwe, a zarazem ciekawe danie czyli paprykę faszerowaną. Myślę, że ta potrawa doskonale sprawdzi się też na imprezie. Życzę smacznego.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 4 czerwone papryki
- 1 woreczek ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 3 plastry sera
Wykonanie:
Ugotować 1 woreczek ryżu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C.
Cebulkę i czosnek posiekać na drobno, na niewielkiej ilości oleju
podsmażyć cebulę i po chwili dodać czosnek. Gdy
cebula będzie już miękka,
dodać mielone mięso. Podsmażać, aż nie będzie już różowe i zacznie się
przyrumieniać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą.
Ser pokroić w drobne kawałki. Wymieszać w misce ryż z podsmażonym mięsem i z połową żółtego sera.
Z papryk odciąć górną część z zielonym
ogonkiem, wyciąć gniazdo nasienne i usunąć ze środka papryki wszelkie
nasiona. Sprawdzić, czy papryki stoją
samodzielnie w naczyniu żaroodpornym - jeśli się przewracają, można
odciąć spodnie części, aby były płaskie. Ale uwaga! nie odcinać za dużo,
żeby farsz nie wyleciał dołem!
Do wydrążonych papryk nałożyć farsz i
lekko ubić. Po wierzchu posypać żółtym serem. Włożyć papryki do naczynia
żaroodpornego i wlać na dno odrobinę wody.
Piec przez około 30 minut. Jeśli papryki
będą lekko pomarszczone - oznacza to, że są już upieczone.
Smacznego
Gosia
Inspirowałam się przepisem:
http://allrecipes.pl/przepis/3418/papryka-faszerowana.aspx
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz