Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 28 czerwca 2015

Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami

Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc trzeba jeszcze korzystać z tych ostatnich chwil, kiedy te pyszne owoce zrywamy prosto z krzaczka. Dziś proponuję lekki serniczek straciatella z zaskakującym wnętrzem w postaci całych owoców. Sernik z powodzeniem można zrobić na kruchym spodzie z herbatników. Ja jednak zaprezentuję wersję z ciemnym biszkoptem. Aromat truskawek, czekolady oraz łagodny serek. Pyszne połączenie.

Składniki:

Biszkopt:

- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 90 g cukru
- 70 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
     Jajka, wodę i cukier ubić na puszystą masę.  Kakao, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Składniki sypkie  dodać stopniowo do masy. Całość wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w 200 C przez 30  min.

Sernik:

- 1 kg serka homogenizowanego typu "Danio"
- tabliczka czekolady gorzkiej (zetrzeć na tarce o dużych "oczkach")
- 300 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny

Cukier puder połączyć z kremówką i całość ubić na sztywno. Dodawać stopniowo serek cały czas miksując. Wsypać startą czekoladę gorzką. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Letnią żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej miksując na najwyższych obrotach przez cały czas do połączenia składników.
 Na wystudzony biszkopt wylać masę serową. Truskawki powduszać w równych rzędach. Na końcu wyrównać wierzch placka. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego
Auri

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print