Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc trzeba jeszcze korzystać z tych ostatnich chwil, kiedy te pyszne owoce zrywamy prosto z krzaczka. Dziś proponuję lekki serniczek straciatella z zaskakującym wnętrzem w postaci całych owoców. Sernik z powodzeniem można zrobić na kruchym spodzie z herbatników. Ja jednak zaprezentuję wersję z ciemnym biszkoptem. Aromat truskawek, czekolady oraz łagodny serek. Pyszne połączenie.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 90 g cukru
- 70 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
Jajka, wodę i
cukier ubić na puszystą masę. Kakao, mąkę
i proszek do pieczenia wymieszać. Składniki sypkie dodać stopniowo do masy. Całość wylać na
blachę wyłożoną pergaminem. Piec w 200 C przez 30 min.
Sernik:
- 1 kg serka homogenizowanego typu "Danio"
- tabliczka czekolady gorzkiej (zetrzeć na tarce o dużych "oczkach")
- 300 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Cukier puder połączyć z kremówką i całość ubić na sztywno. Dodawać stopniowo serek cały czas miksując. Wsypać startą czekoladę gorzką. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody,
zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Letnią żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej miksując na
najwyższych obrotach przez cały czas do połączenia składników.
Smacznego
Auri
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz