Lubicie makrelę?? Ja bardzo. Ta tania i popularna ryba
została dziś wyparta przez łososia. Tymczasem wędzona makrela w niczym nie
ustępuje łososiowi, ma wiele składników odżywczych oraz dobroczynnego tłuszczu.
Można ją przyrządzić na wiele sposobów, lub zjeść samą. Ja tym razem zrobiłam
prostą i smaczną pastę. Inspirację zaczerpnęłam ze strony: http://www.mytaste.pl/click/index/4052483/
Pasta idealnie smakuje ze świeżą bagietką J.
Składniki:
-makrela wędzona (250-300 g)
- twaróg chudy (100 g)
- cebula (1 średnia)
- papryka czerwona (1/4)
- chrzan (1 łyżeczka)
- musztarda (1 łyżeczka)
- pieprz czarny
Rybkę obieramy z ości, rozdrabniamy. Cebulę oraz paprykę
kroimy w drobną kostkę. Twarożek rozdrabniamy. Dodajemy chrzan, musztardę,
oliwę. Na koniec przyprawiamy do smaku pieprzem. Całość mieszamy, aż składniki
się połączą. Pastę można podać ze świeżym pieczywem.
Smacznego
Auri
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz