Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 2 czerwca 2015

Ciasto szpinakowe


Zielono mi…. Czyli szpinak na słodko. Jedliście?




Wszystko zaczęło się od tego, że Kolega przyniósł do pracy zielony placek. Spróbowałam i nie mogłam uwierzyć. Po prostu pyszne wilgotne ciasto, całe zielone.  Przełożone kremem budyniowym i posypane granatem. Smakowało i wyglądało super.
Postanowiłam zrobić sama wariację na temat takiego ciasta. Przepis dostałam od Kolegi. Mocno go zmodyfikowałam i ostateczną wersję podaję poniżej. Ciasto jest wilgotne i nie przesłodzone. Robi dobre wrażenie na Gościach.

Składniki:

Ciasto:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody
- szklanka cukru
- 450 g szpinaku
- pół szklanki oleju

Szpinak odmrażamy. Najlepiej zostawić na noc.  Oddzielamy białka od żółtek. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka  i nadal ubijamy.   Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo olej oraz mąkę i szpinak. Całość  delikatnie mieszamy ręcznie .Ciasto wylewamy na blachę. W moi przypadku była to okrągła blaszka o średnicy: 30 cm.  Kładziemy do nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy przez ok 50 min. do suchego patyczka.

Krem:
- jogurt naturalny 300 ml
- serek homogenizowany 500 g
- żelatyna jedna łyżka
- 4 łyżki wody
- cukier puder (według uznania)
- aromat migdałowy
- borówki

Jogurt łączę z serkiem, dodaje cukier puder oraz aromat. Żelatynę mieszam z gorącą wodą. Wlewam do masy żelatynę. Mieszam całość.

Placek dzielę na dwie części. Przekładam kremem. Resztę kremu kładę na wierzch i dekoruję borówkami. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print