Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 2 czerwca 2015

Babka cynamonowa z wiśniami


      Co by tu upiec pysznego na odwiedziny koleżanki??? Hmm, już wiem upiekę pyszną babkę w cynamonowej skorupce.
Przepis pochodzi z bloga
http://kuchniasmakoszy.blogspot.com Ponieważ nie miałam śmietany zmieniłam trochę przepis i dodałam jogurt naturalny, a że w lodówce zostały mi jeszcze wiśnie, których nie udało mi się w całości zużyć w poprzednim cieście, postanowiłam dodać je do babeczki. Ponieważ używam formy silikonowej, nie smaruję jej masłem.
     Babeczka wyszła super tak szybko zeszła, że ledwo zdążyłam jej zrobić choć kilka zdjęć. 





Składniki:

Ciasto

-200g miękkiej margaryny
-310 mąki pszennej
-3 jajka
-150g cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-200g jogurtu naturalnego
-szczypta soli
- garść wydrylowanych wiśni

Cynamonowy dodatek:

-100g cukry
-1,5 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
Cynamonowy dodatek: w małej miseczce wymieszać dokładnie cukier z cynamonem i odstawić na bok.
Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą oraz solą.
W osobnej misce utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji ok 6 min.
Do utartej masy dodać jajka, miksować do połączenia składników.
Następnie dodawać na przemian suche składniki z jogurtem, równocześnie miksując.
Piekarnik nagrzać do 160stopni, grzanie góra-dół.
Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać na nią 1/3 cynamonu cukrowego, również na komin.
Ja użyłam formę silikonową w kształcie róży, dlatego nie smarowałam jej masłem, wystarczy tylko posypać cynamonem
Wyłożyć 1/3 masy, wysypać 1/3 posypki cynamonowej i znów wyłożyć 1/3 masy, na to wyłożyć wiśnie, następnie ostatnią cześć masy. Na wierzch wysypać pozostałą posypkę cynamonową.
Piec ok 50-60minut, do tzw suchego patyczka. Najlepiej po ok 30 min pieczenia zmienić ogrzewanie na termoobieg.
Wyjąc z formy ostudzone. 





Smacznego :)))

Małgorzata

 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print