Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 2 listopada 2015

Lekki placek drożdżowy z powidłami

Przyznam, że zawsze obawiałam się ciast drożdżowych, gdyż przeważnie brałam za gorące mleko i moje ciasta nie wychodziły, ale trening czyni mistrza i już wychodzą :). Ponieważ ostatnio naszedł mnie właśnie apetyt na coś drożdżowego, a zarazem wilgotnego i puszystego, postanowiłam poszukać taki właśnie przepis i udało mi się go znaleźć. Niestety ponieważ miałam większą blachę, bo 25x40 cm, to moje ciasto nie było odpowiednio wysokie, ale dla mnie najważniejszy był jego smak.
Przepis znalazłam na następującej stronie. Według mnie ciasto jest naprawdę super, jedyne co to robiąc je z powidłami trzeba się liczyć z tym, że opadną one na dno ciasta.
Polecam :)


 Składniki:

Ciasto: 

- 50 g drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej lub tortowej
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- szczypta soli
- powidła (lub jakiś owoc)

Kruszonka:

- 3/4 kostki masła
- 1 ½ szkl. mąki
- 1 szkl. cukru kryształ


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże pokruszyć i zasypać połową cukru. Odstawić. Jajka i sól utrzeć mikserem, dodać drugą połowę cukru i ubijać do czasu, kiedy  cukier się rozpuści. Do miseczki z drożdżami dodać ciepłe mleko i zamieszać. Stopniowo cały czas mieszając dodawać do masy jajecznej rozrobione drożdże, olej i przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszać przez kilka minut aby dobrze wyrobić ciasto (ja używałam do tego miksera, w przepisie jest podane, żeby użyć drewnianą łyżkę). Miseczkę z ciastem przykryć kuchennym ręcznikiem i zostawić w ciepłym miejscu na 50 minut (ja włożyłam do piekarnika, który wcześniej nagrzałam do 50°C). Ciasto wyłożyć na natłuszczoną olejem lub wyłożona papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 25x35 cm, na nie wyłożyć łyżeczką powidła w kilku miejscach lub owoce (owoce warto oprószyć mąką, żeby nie wpadły nam w ciasto), posypać kruszonką. Piec ok. 30 min w 180 °C (grzanie dolne, poziom środkowy).



Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print