Popularny schabowy nie musi być nudny. Można zrobić z niego równie znanego i pysznego strogonowa. Polecam to danie ponieważ jest szybkie w wykonaniu i smaczne.
Składniki:
- schab bez kości 0,5 kg
- pieczarki 0,5 kg
- śmietana słodka 12 %
- 2 cebule
- musztarda sarepska 2 łyżki
- sól, pieprz, papryka słodka
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki mąki
- szklanka rosołu, ewentualnie kostka rosołowa
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paski i smażymy na oliwie z oliwek. Kiedy się podpiecze dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie pokrojone w paski pieczarki. Prużymy do odparowania nadmiaru wody po czym wlewamy rosół. Gotujemy pod przykryciem przez ok 20 min. Po tym czasie dodajemy musztardę oraz przyprawy. Śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy do reszty i intensywnie mieszamy by sos był jednolity.Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Smacznego !
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz